Vogelkooi voor je Catharina

Vogelhuisje

De vogelkooi, het huisje van je Catharina parkiet in de huiskamer. De plaats waar hij zich altijd veilig kan voelen. Helaas zijn er nog steeds vogelkooien in de omloop die niet goed zijn voor welke vogelsoort dan ook.  Daarom wat advies voor je Catharina parkiet.

Minimale afmetingen

De algemene regel is hoe groter hoe beter. Je kunt de minimale afmetingen van L60XB40XH40 cm of L50XB50XH50 cm hanteren voor een Catharina parkiet, met een tralieafstand van +/- 1 cm. Deze afmetingen gelden voor 1 of 2 catharina’s. Hou er rekening mee dat en huiskamervogels ook dagelijks uit hun kooi moet komen om lekker zijn vleugels te  strekken.

Waar je op moet letten

Bij het aanschaffen van een vogelkooi is de lengte de belangrijkste afmeting. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om te zien waarom. Vogels vliegen voornamelijk horizontaal. Neem daarom een kooi die een grote lengte heeft.

Catharina’s zijn prooi dieren. Die betekend dan ze altijd de behoefte hebben aan een veilige plek waar geen roofdieren bij kunnen.

  • Neem dus nooit een ronde vogelkooi, hier zit geen veilige hoek in om te schuilen.
  • Plaats één kant van je vogelkooi altijd tegen de muur, zo voelt je vogel zich veilig (van die kant kan zeker geen gevaar komen).

Voorbeelden van goede kooien

Montana Vogelkooi Madeira I

Deze kooi heb ik zelf. L 71 x B 45 x H 139 cm

Montana Vogelkooi Madeira I

Ferplast Vogelkooi “Piano 6”

L 87 x B 46,5 x H 70 cm

Ferplast Vogelkooi "Piano 6"

Vogelkooi Finca Pequeno (Budgetkooi)

Vogelkooi Finca Pequeno (Budgetkooi)

Deze kooi heb ik als vakantie kooi. Tegen verwachtingen in (gezien de prijs) een goede kooi. Ook geschrikt voor dagelijks gebruik.